Allt om reseförsäkringar

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd

Denna guide beskriver vad ett avbeställningsskydd är, vad det bör täcka och hur du får ett mycket billigare skydd än det resebolagen försöker sälja på dig vid bokning.

Ett avbeställningsskydd är egentligen en avbeställningsförsäkring. Det är, precis som det låter, en försäkring som ger dig ersättning om du efter att du bokat en resa behöver avboka denna. Oftast finns det dock vissa krav för att du ska få avboka, tex sjukdom. Du kan inte avboka bara för att du ”ångrat dig”.

Avbeställningsskydd ingår som regel inte per automatik i samband med att du köper en resa. Du är således inte garanterad att få dina pengar tillbaka om du inte har ett avbeställningsskydd – tvärt om brukar det innebära att dessa pengar därmed är förbrukade.

forkyld 1024x667 - Avbeställningsskydd
Med ett avbeställningsskydd får du pengar tillbaka om du blir sjuk och inte kan resa.

Varför ska man ha försäkring för avbeställningsskydd?

De vanligaste tillfällena som ett avbeställningsskydd är bra att ha är vid sjukdom, olycka och vid avbruten semester pga detta. Men det finns även avbeställningsskydd för väder, syfte m.m.

Eftersom en resa som regel är relativt dyr – det brukar röra sig om allt från några tusenlappar och uppåt – är det naturligtvis en tråkig kostnad att inte få tillbaka om olyckan skulle vara framme. Då ingen av oss kan sia om framtiden, är det därför klokt att gardera sig med en försäkring för avbeställningsskydd, för att på så vis säkerställa att möjlighet till avbokning av resan finns.

Måste man ha en försäkring för avbeställningsskydd?

En avbeställningsförsäkring, eller försäkring för avbeställningsskydd, är naturligtvis ingenting du måste ha enligt lag. Däremot kan det kännas tryggare för dig som individ att veta att du har en sådan försäkring.

Det finns som med allt annat här i livet både fördelar och nackdelar med denna försäkring. Den största fördelen är så klart att du är helgarderad om du av någon anledning behöver avboka din resa. Det kan också vara så att det innebär ett stressmoment mindre inför resan – det vill säga att du upplever en psykisk lättnad över vetskapen om att du har detta skydd. Den största nackdelen är dock att denna försäkring tenderar att vara väldigt kostsam.

Om du till exempel tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med att du bokar din resa, brukar denna kosta från tusenlappen och uppåt – reser du många gånger per år blir det många tusenlappar på en försäkring som i de allra flesta fall inte behöver användas.

Vilka billigare alternativ finns?

Det finns flera billigare alternativ än att boka skyddet direkt hos resebyrån. Till exempel kan du ofta ha eller köpa till ett avbeställningsskydd i din hemförsäkring. I denna har du redan en reseförsäkring som ger dig ett visst skydd på din utlandsresa, och många försäkringsbolag erbjuder sina kunder att komplettera detta skydd med en utökad reseförsäkring. I den utökade delen brukar bland annat just avbeställningsskydd finnas med.

Om du betalar din resa med ett kreditkort brukar det ingå ett visst avbeställningsskydd. För vissa kreditkort gäller detta endast när minst 75 procent av resans pris betalats med kortet, medan andra kräver att en mindre procentuell andel av resans kostnad ska vara betald med ditt kreditkort. Kolla därför alltid upp detta innan du betalar. Kolla också upp för vilka tillfällen avbeställningsskyddet fungerar.

Vad täcker avbeställningsförsäkringen?

Denna fråga har ett något varierande svar, beroende på hos vilket försäkringsbolag din försäkring är tecknad.

Rent generellt brukar avbeställningsförsäkringen dock täcka avbokad resa på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Du kan också få ersättning när du behöver ställa in resan på grund av allvarlig sjukdom hos närstående, brand eller inbrott i hemmet.

Vissa avbeställningsförsäkringar täcker också kostnaderna för om du måste ställa in resan på grund av att dess syfte blivit inställt. Det kan till exempel handla om att du tänkt åka på en golfresa men nu brutit ett finger så att du inte kan spela. En sådan försäkring är dock inte standard utan erbjuds bara hos vissa aktörer.

Att tänka på

En avbeställningsförsäkring kommer inte gälla om du var sjuk redan innan du tecknade din resa, eller om en läkare på grund av någon anledning avrått dig från att boka resan.

Undantag kan dock göras om du fått akuta försämringar i ditt hälsotillstånd som du inte på förhand kunnat räkna med – till exempel om du har en mild form av MS där du länge varit skovfri, men innan resan drabbas av ett skov.

För att ersättning ska betalas ut behöver du som regel ha ett intyg på den sjukdom eller olycka som orsakat avbeställningen.

Om avbokningen görs på grund av exempelvis brand eller inbrott i hemmet krävs istället intyg på polisanmälan eller intyg från det försäkringsbolag som betalar ut ersättning för händelsen.